mandag den 30. september 2013

Efterår er lig med indie folk!

Klik på billedet for at lytte.

Efteråret har ramt os med sit køligere vejr og solrige dage, hvor man kan nyde lange gåture og beundre naturens skift i farver og konturer. Går man tur alene, kan man med fordel tage et par høretelefoner i ørerne og lytte til denne Spotify-liste. Den er nemlig proppet med lækker indie folk som ifølge mig selv passer suverænt godt til denne årstid. Det er nok den ofte lidt melankolske og samtidig enormt melodiske lyd fra denne musikgenre som minder mig om efterårets begyndende mørke og min forkærlighed for sweatre, halstørklæder og varme drikke.

På listen finder man både kendte bands og musikere sammen med mindre kendte navne. Af førstnævnte kategori har jeg valgt at medtage Fleet Foxes, Jake Bugg, Bon Iver, Mumford & Sons og de efterhånden ret populære svenske søstre fra First Aid Kit. Af de mindre kendte er jeg især begejstret for amerikanske Sera Cahoone som blander indie rock med country-western. Lord Huron som minder en del om Fleet Foxes, så hvis man er fan af dem bliver man også glad for Lord Huron. Tjek også lige deres video til "Time to run" med et fedt western tema:



Engelske Laura Marling formår at fortrylle med både kraftfulde og blide sange samt smukke sangtekster (en lille bonusinfo er, at hun har dannet par med forsangeren fra Mumford & Sons). The Weepies "Gotta have you" er virkelig sød men også en utrolig ørehænger, som jeg ikke kunne få ud af hovedet i flere dage. Jeg har også medtaget en gammel klassiker som er Donovan der måske ikke umiddelbart blev beskrevet som indie folk, da hans sang "Catch the wind" udkom, men jeg synes, den passer enormt godt ind i genren og på denne liste. 

Der er en masse andre kunstnere på listen som jeg ikke vil gå i detaljer med, men alle er et lyt eller flere værd!

Rigtig mange af kunstnerne kan du selvfølgelig låne på CD på biblioteket!

/Nina

Lyt til listen her:





P.S. Man kan godt lytte til indie folk hele året rundt. ;)




onsdag den 18. september 2013

Efteråret nærmer sig…

…og der er frisk musik på hylderne igen.


Vi starter med  ”American heartland”, en country/rock antologi med indspilninger fra 1969-2012. Her er både kendt og mindre kendt ”Americana” fra de store vidder på 3 CD’ere. Alela Diane er amerikansk singer/songwriter med en gudesmuk stemme, der matcher hendes lyriske univers perfekt. Arctic Monkeys viser på deres 5. album stor stabilitet og kvalitetssikrer deres i forvejen gode ry. Canadiske Neko Case, tidligere medlem af The Sadies barsler her med sit 7. album, som nærmest forventeligt er af meget høj klasse. (Lyt også til tidligere albums med Case og Sadies, biblioteket har dem!). Guitardrengene Vandborg og Andersen i Electric Guitars har høstet mange anmelderroser for deres debut-album, som er spækket med gæstesolier af danske guitarkoryfæer i den modne alder. Gogol Bordello spiller en vild blanding af rock, ska, punk og balkanmusik i et hæsblæsende tempo som det er svært at sidde stille til. Fra Oregon kommer Houndstooth med deres afdæmpede, lyriske og lettere melankolske sange med en lækker guitarlyd, der skærper interessen. John Legend har videreført soul-genren og leverer en solid gang neo-soul-funk i super indpakning. NIN gjorde helt tilbage i slutningen af 80’erne industrial genren tilgængelig for et bredere publikum. Lyden i dag har ikke forandret sig synderligt og bandet har en trofast fanskare. Den italiensk fødte singer/songwriter Mauro Remiddi laver drømmende indie-pop med sit soloprojekt Porcelain Raft. Også fra Oregon kommer duoen Pure Bathing Culture med let syrede lo-fi popsange af en sfærisk lethed. Skotske Travis lyder tro mod deres egne musikalske rødder her på deres 8. album. Singer/songwriter Laura Veirs får hjælp af tidligere nævnte Neko Case på dette efter min mening fortryllende album, der tilføjer begrebet ”Americana” nye dimensioner. Fra Austin, Texas kommer her en ny generation af musikere, der har lyttet til Tom Petty, Neil Young og The Allman Brothers. De har ikke sovet helt i timerne. Svenskerne overrasker gang på gang, denne gang med en omgang elektronisk folkemusik! Hvad der dog ikke kommer ud fra de store skove hinsidan! Legendariske Muddy Waters’ søn Bib Bill Morganfield trykker den af på dette lækre stykke Chicago-blues i bedste tradition.

Det var alt fra uge 37. Rigtig god fornøjelse!

/Benny

Lyt til playlisten her:



mandag den 9. september 2013

Orglet i rocken


Hvis du er gammel nok, så kan du sikkert huske, at el-orglet (Hammond/Leslie) havde en væsentlig plads i 60'ernes og 70'ernes rockmusik.

Hammondorglet blev oprindeligt skabt og solgt til små kirker i USA, som et billigt alternativ til pibeorgelet. Det blev hurtigt populært hos nogle jazzmusikere, med Jimmy Smith som den mest prominente udøver og inspirator for bl.a. r&b-ikonet Booker T. Jones. I løbet af 1960'erne og 1970'erne blev orglet også udbredt i pop og rock – især blev det et vigtigt instrument i den såkaldte progressive rock.



OrgelRock playlisten lægger ud med et af de mest ikoniske orglernumre nemlig Booker T. & the M.G.'s Green Onions – over nogle af sentressernes største kunstnere som Janis Joplin, The Doors, Santana og Pink Floyd – til repræsentanter for den spirende heavy rock - Deep Purple og Uriah Heep. Herfra ProgRock grupper som The Nice, Emerson, Lake & Palmer og Yes til noget for hardcore-orgelentusiaster med svenske Hansson & Karlsson som bare bestod af orgel og trommer – og så naturligvis det bedste danske eksempel Savage Rose. Til afslutning de dybt spændende rock/jazz-fusionister Colosseum med et nummer fra deres lp Live - efter min mening den fedeste liveskive!! Dave Greenslade som spillede orgel i Colosseum spiller i øvrigt også vibrafon på pladen – måske et emne for den næste playliste? Rock og marimba?

Sidst i 70'erne blev orglets rolle i rocken gradvis overtaget af synthesizeren og dets efterkommere. Personligt savner jeg Hammondorglets helt specielle lyd og derfor har jeg lavet denne playliste - for at vise hvor bredt det blev brugt og hvor fedt det lød. For nogle bands var orglet blot ét ud af mange instrumenter og en helt naturlig del at bandets sound. Tit tænker man slet ikke over at orglet faktisk var en væsentlig del af bandets lyd/sound.

Listen har naturligvis mangler og vil kunne diskuteres – kom gerne med kommentarer og mishagsytringer ;-)

Lyt evt. også til Hammondorglet i Jazzen på playlisten Heroes of the Hammond på Spotify eller lån cd’erne So Blue, So Funky og So Blue, So Funky, vol. 2 på biblioteket.

/Manfred

Lyt til playlisten her