mandag den 16. december 2013

Irsk musik 2

The Pogues
Endnu en irsk playliste? Ja, for irsk musik spreder sig vidt. Den forrige playliste (Irsk musik) koncentrerede sig mest om den irske traditionelle/folkemusik, hvorimod denne liste er mere præget af irsk rock.

Der vil naturligvis være sammenfald og jeg har valgt at tage et enkelt eksempel med på begge lister: Galway Girl. Sharon Shannon er et af de største navne inden for den traditionelle irske musik, men hun bliver mere og mere kendt for sin lidt mere rockede tilgang til musikken – her med hjælp af Steve Earle, som har skrevet sangen.

Omvendt har vi The Hothouse Flowers der startede som et rock band i 1984, men sangeren Liam Ó Maonlaí, er nu bedre kendt som fortolker af mere ”bløde” sange.

U2 er formentlig det største rockband Irland har fostret og er kendt verden over, hvorimod bands som The Stunning og The Script, efter min mening, er oversete perler.

The Pogues med karismatiske Shane MacGowan i front er et kapitel for sig selv. De startede som The Pogue Mahones, som er en anglificering af det irske póg mo thóin (”Kys mig i røven”). Da det gik op for BBC at de sagde ”kys mig i røven” hver gang de annoncerede bandet, forbød man at spille dem i radioen. Herefter skiftede bandet navn til The Pogues (og kunne igen høres i radioen). De har sammen med Kirsty MacColl lavet Fairytale of New York, som er en fantastisk alternativ julesang.

Covermusik lever også i bedste velgående i Irland og et eksempel herpå er musikken fra filmen The Commitments – her Mustang Sally, sunget af Andrew Strong.

Denne playliste skulle gerne vise at irsk musik er meget andet end violiner, fløjter og harmonikaer. Der er masser af ”elektriske” irske bands og dette er blot et lille udpluk, som forhåbentlig kan give inspiration til videre udforskning af den irske musik.

Go’ fornøjelse!

/Mich

Lyt til playlisten her:


Ingen kommentarer:

Send en kommentar